Karácsonyi ajándékok / Christmas presents

2015.02.12 19:22

Tavaly decemberben a szokásos Lidl-ös bevásárló túrám alkalmával megakadt a szemem egy pirotechnikai eszközön, egy égető-tollon (nem hivatalos név, de nem írhatok fémizé-ami-a-fában-nyomot-hagy ot).

At last year’s December when I went on my usual Lidl-trip, this beautiful pyro-pen caught my eyes.3000 Ft ért megakad az ember szeme egy ilyen gyönyörűségen, de mivel nem első látásra szerelem volt, tovább sétáltam. Csak nem hagyott nyugodni a dolog, mire a suliba visszaértem már azon kaptam magam, hogy kész karriert tervezek vele. Mint egy rossz romantikus regény, olyan klisé volt a dolog. Szóval nem kínoztam magam tovább, még aznap visszamentem, és beszereztem egy példányt.

Something like this for 3000 Ft something to think on, but as it wasn’t love at first sight I went on. However almost two hours later I caught myself to plan almost a whole carrier with it. It felt like some bad romantic novel. So I haven’t tortured myself over it I went back and bought it.

Ekkor következett a dilemma; égetni, vagy nem égetni? Várjatok, tisztázom a körülményeket: új játék, ami éget, kéthét kötelező fennmaradás a koliban (követelődző tárgyaim voltak, mit mondhatnék), és füstjelzők, füstjelzők MINDENHOL.  A merészség és türelmetlenség nem jó párosítás, de abból él az ember amit az Isten ad, szóval megpróbáltam.  A szobába kezdtem, egy kis fadarabon a próbát. Az első csíknál már éreztem, hogy nem feltétlenül volt jó döntés itt kipróbálni. Mármint fizikailag, az orromon keresztül éreztem. Még jó, hogy a környékemen sem járt senki, szerintem berontottak volna egy vödör vízzel, mert olyan szag volt, mintha szekrényt gyújtottam volna fel. Amikor 14 évesen a kukámat véletlenül felgyújtottam, annak jobb szaga volt… Kiemelném a VÉLETLENÜL szót.

There came the dilemma; test or do not test? Let me explain my problem a bit more; new toy, two week in the dorms ( I had needy lessons, okay? ) and smoke alarms, smoke alarms EVERYWHERE. Cockiness and impatience do not go well with each other, but we have to live from what God gave us, so I tested it. The first time I tested it in my room on a small wooden board. I felt it was a bad decision at the first strike. I mean I felt it, physically; through my nose. It was pure luck that no one was around me that time, I’m sure they would run in with a buck of water because it  have smelt like I would burn up the wardrobe. The rubbish bin I accidentally burned up at 14 smelt better… pressure on ACCIDENTALY .

Szóóóval, ezen rossz tapasztalat után kiültem az előtérbe, hiszen logikus; nagyobb tér, messzebb van a füstjelző, csak nem lesz olyan hamar büdös. Igaz? Hát nem. Szó mi szó, megvártam azt a két hetet.

Soooo, after this bad experiment, I got out in the hall. It’s logical; bigger space, the smoke alarm farther, therefore it won’t be that smelly right? Right? Wrong.

Let that be enough that I waiter thought that two weeks without more incident.

Otthon pedig elkezdődött a varázslat. Ezzel a szépséggel kezdtem

At home the magic began. It started with this beauty

 Hugié lett, a szentemnek nagyon tetszett. Mondjuk mert volna mást mondani…

Sis got it, she liked it a lot. She wouldn’t dare to say antyhing else though…

A következő példányt Babának alkottam:

My youngest sis got this one: Ezt pedig Öcsinek égettem:

I burned this to my brother:

Ezt apa kapta:

This was Dad's:

Ezekkel pedig az unokatesóim lettek gazdagabbak:

These were my cousins’:

A lényeg; mindenkinek tetszett az ajándék. A tanulság pedig:

  • zárt térben ne égess fába, ha páraelszívó is van a közelbe, és történetesen koliban vagy
  • 10 perc égetés után ajánlott az ablaknyitás (nem a legjobb érzés égetett fára bekábulni)
  • Ősellensége az éghető dolog, ne tessék egymáson kipróbálni

A legfontosabb: Ha az első nem sikerül, majd menni fog másodjára, harmadjára,…. ne tessék feladni!!!!

The main thing: everyone liked his/her gift. The morality of the story is:

  • Do not burn into wood in a closed space, if there is a smoke alarm near you, and you are namely in a dormitory
  • open a window after 10 sec (getting high on burning wood is NOT the good way of getting high)
  • Your mortal enemy through your working time is anything which can get on fire, do NOT test it on each other.

The most important: Don’t give up! 

Elérhetőség

Art, life in two languages lunaconor@mail.com